İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yılı kutlanıyor. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini, vatan sevgisini ve azmini en güçlü şekilde yansıtan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmiştir. 12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 104.yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında okulumuzda program düzenlendi. Program da görevli hocalarımız seçil TOPTAŞ, Kağan GÜRLER ve görevli öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Mehmet Akif Ersoy’un ifadesiyle "Yüce ALLAH bir daha milletimize İstiklal Marşı yazdırmasın."
Mehmet Akif’i sadece İstiklal Şairi olarak biliyoruz ancak o çağını aşmayı başarabilen yüksek bir şahsiyettir. Halkalı Baytar Mektebi’ni birincilikle bitiren bir veteriner; Arapça, Farsça, Fransızca bilen dil bilimci; Kurtuluş Savaşı sırasında halkı mücadeleye davet eden şanlı bir vaiz; iyi bir hafız; İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçen, ata binen, gülle atan, koşuda birinci olan iyi bir sporcu; er meydanında rakibini tuş eden güreşçi; Milletin Meclisi’nde milletvekili ve İstiklal Şairi olarak bilinir. Mehmet Akif iyi bir eğitimden geçmiş, sağlam karakterli, dürüst, kalbi vatan ve millet sevgisiyle dolu, kalbinde gurura ve kibire yer vermeyen biridir.
Mehmet Akif Ersoy adı Türk milleti için vatan, millet, bayrak, özgürlük kavramlarının karşılığıdır. O sadece bir şair değil Milli Mücadele’yi İstiklal Marşımızla ifade ederek bu şanlı zaferi ölümsüzleştiren üstün bir şahsiyettir.
Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazmak için birisi karalama diğeri temize çekmek için kullanacağı sadece iki kağıdı olan karalama kağıdı bitince:
“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” dizelerini Tacettin Dergahı’nın duvarlarına yazacak kadar madden fakir, İstiklal Marşı ödülü olan 500 lirayı almayacak kadar manen zengin bir insandır.
Bizler İstiklal Marşı’mızı Mehmet Akif’in kaleminden, kalbinden dökülen memleketin dört bir yanını saran dizleriyle tanıdık. Türk milletinin bağımsızlığa olan tutkusunu dile getirmiş; ülkemizin şanını, onurunu, varlığını ve varlığından hiçbir zaman ödün vermeyeceğini şiirlerinde dile getirmiştir.
İşte bu kutlu marş Türk milletinin bağımsızlık uğruna çektiği ızdırabı, bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, Milli Mücadele’nin heybetini ifade eder. Türk milletinin yokluk içinde varlığı yenmesini özetler.
Sözlerimi burada sonlandırırken Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.